Ma 149 éve született Horthy Miklós

Így ünnepelték a kormányzó születésnapját a két háború között

 György Sándor 

1868. június 18-án Jean-Pierre de Smet belga misszionárius a mai Montana területén találkozott a híres Ülő Bika törzsfőnökkel, akivel később jó barátságba is került, Franciaországban újabb hitelt szavaztak meg a Szuezi-csatorna munkálataira, a londoni parlamentben pedig Benjamin Disraeli miniszterelnököt faggatták arról, hogy miért is függesztették fel a brit Királyi Zeneakadémia évi 500 fontos támogatását. Kenderesen közben megszületett Horthy István és Halassy Paula ötödik gyereke, Miklós, a későbbi altengernagy és Magyarország kormányzója.

tolnaivilaglapja_1933_02_pages565-565.jpg

Rövid tudósítás az országos ünneplésről a Tolnai Világlapja 1933. június 28-i számában

Bár a középnemesi család sarjának "normális" körülmények között kevés esélye lett volna egy ország élére jutnia, az első világháború és az azt követő átrendeződés alaposan átformálta mind a határokat, mind pedig a politikai helyzetet. Miután Horthy Miklóst 1920 tavaszán kormányzóvá választották, az ő és családja élete is nagyban átalakult; számos reprezentatív feladata mellett a kormányzó születés- és névnapja is nyilvános ünnep lett, díszszemlékkel, fogadásokkal, felvonulásokkal. Bár sokaknak lehet szokatlan, hogy az államfő születésnapját ilyen keretek között ünnepelték, a korban ez egyáltalán nem számított kirívónak, sőt, sok helyen ma sem az; elég csak II. Erzsébet brit királynő áprilisi tényleges, és néhány nappal ezelőtt megtartott hivatalos születésnapjára gondolnunk. Mai posztunkban Horthy kormányzó születésnapján megjelent sajtóhírekből, tudósításokból válogattunk.

ujidok_1927_1_pages717-717.jpg

Díszszemle a Vérmezőn 1927-ben (Új Idők)

Mivel a kormányzó volt a honvédség főparancsnoka (és maga is hosszú tengerésztiszti pályafutásra tekintett vissza), érthető volt, hogy születésnapján katonai parádét is tartanak. Bár a kirendelt katonák öröme nem biztos, hogy mindig felhőtlen volt (aki készült bármilyen díszelgésre, főleg nyáron, az tudja miért), ha más nem is, de a neves napokon kiosztott ünnepi menü és bor vagy pálinka kárpótolta őket.

ujidok_1927_1_pages718-718.jpg

Felvonulnak a Ludovikások 1927-ben (Új Idők)

Persze a jövő tisztjei, vagyis a Ludovika Akadémia hallgatói is felvonultak, amint az a fentebbi képen is látható; minden évfolyam a legkiválóbb hallgatóival képviseltette magát.

tolnaivilaglapja_1925_03_pages13-13.jpg

Honvédtisztek új, rövid életű díszruhájukban. Tolnai Világlapja, 1925.

Ahogy a fentebbi képen is láthatjuk, a díszszemle jó alkalmat adott az újítások, jelen esetben az új tiszti díszegyenruha bemutatására is. A fotón az úgynevezett "Csáky-díszruha" látható (nevét Csáky Károly honvédelmi miniszterről kapta), amely nem túl szerencsésen igyekezett bizonyos középkori/kora-újkori hagyományokat feléleszteni. A szabályzat szerint "rendben és sorban" kellett viselni a Lohengrin-sisak gúnynevű fejfedőt, amely közutálatnak "örvendett" a tisztikar soraiban.

Az 1925-ös parádéról a filmhíradó is beszámolt, így az esemény egy rövid része mozgóképen is megtekinthető. A felsorakozott honvédek és tisztjeik, valamint a tábori mise egy rövid részlete mellett jól látható, hogy a Vérmező, ma ismert közpark-jellegével ellentétben akkor még valóban mező volt, olyannyira, hogy Budapest 1944/45-ös ostroma alatt vitorlázógépek szükségleszállóhelyének is használták.

ujidok_1927_1_pages716-716.jpg

Az úri közönség táncol szemlélődik (Új Idők 1927)

Az ünnepségen persze a polgári elit és a diplomáciai testületek képviselői is megjelentek; fentebb a brit katonai attasé mellett a korábban említett Csáky honvédelmi miniszter és több állami, valamint egyházi méltóság is látható, akik mellett természetesen az arisztokrácia tagjai is megjelentek. Bár a vitézzé avatás szertartása később inkább augusztus 20-án zajlott le, volt alkalom - például 1928-ban - amikor ez egybeesett a kormányzó születésnapjával, így a sajtó egyszerre két eseményről is beszámolhatott.

tolnaivilaglapja_1928_02_pages856-856.jpg

tolnaivilaglapja_1928_02_pages857-857.jpg

Az 1928-as vitézzé avatás képei (Tolnai Világlapja)

Akárcsak a honvédség, a rendőrség és a Vitézi Rend képviselői is felvonultak a Horthy köszöntésére. A parádékés állami ünnepély mellett volt egyházi szertartás is a kormányzó születésnapján; a szervezők gondoltak a rossz időre is, és persze jó előre meg is hirdették mindezt a sajtóban. 

budapestihirlap_1925_06_pages169-169.jpg

Budapesti Hírlap 1925

A későbbiekben, részben a kormányzó életkora miatt is, már nem rendeztek Budapesten ilyen nagyszabású rendezvényeket, de azért megadták a módját az ünneplésnek. Az alábbi híradórészletben a magyar Királyi Légierő díszelgése látható a kenderesi kúria felett. Látható, hogy a kormányzó idősebb fia, István, aki szenvedélyes pilóta és tartalékos repülőtiszt volt, e napon a földön maradt és apjával együtt ünnepelt.

Amint láthattuk, elég zsúfolt születésnapjai lehettek Horthy Miklósnak 1920 és 1944 között; a parádék és vitézzé avatások mellett persze fogadta a többi államfő, miniszterei és a hazai, valamint külföldi elit gratulációit is. Szerencsére a szűk családi körben töltött pihenésre is maradt azért idő:

horthy_mikl_s_75_sz_let_snapja_alkalm_b_l_1943.gif

 

A képek az Arcanum Adatbázis Kiadó gyűjteményéből származnak, a videók forrása a www.filmhiradokonline.hu.