Az első Miss Hungary

1929 januárjában első alkalommal rendeztek szépségversenyt Magyarországon, amelynek győztese a történelemben először megnyerte a Miss Europe címet is. Az első Miss Hungária versenyre 218 leány jelent meg a festőkből, írókból, közéleti férfiakból és egy nőből (Márkus Emília) álló zsűri előtt. Szőkék, feketék, barnák, vörösek, sápadtak és piros arcúak, alacsonyak és magasak, ártatlan kékszeműek és izzó feketék, büszke sasorrúak és édes piszék. Végül hosszas tanácskozás után Simon Böskének, egy keszthelyi orvos sötétszőke, tizenkilenc éves leányának nyújtották át a pálmát. Posztunkban a szépségversenyen készült készült felvételekből és Simon Böske portfóliójából válogattunk.

"Simon Böskének hívnak. Az édesapám Keszthelyen orvos.Jaj, dehogy akart elengedni. Nem is hiszi, hogy mennyi harcomba került az, hogy feljöhettem Pestre."

simon_boske.jpg

Miss Hungária 1929

"Vasárnap délelőtt valóságos leányregiment gyülekezett az egyik Erzsébetkörúti ház előtt. A kis neszesszerekből előkerültek a kézitükrök, a lányok még egyet igazítottak frizurájukon, aztán megkezdődött a felvonulás a zsűri elé, amely a párizsi Le Journal megbízásából a Színházi Élet rendezésében Miss Hungáriát, a legszebb magyar lányt készült kiválasztani." - Színházi Élet 1929

 

szinhazielet_1929_03_pages8-8.jpg

"A rostálás után előbb harmincöt, majd négy leány, név szerint Simon Böske, Lefkovics Daisy, Vigh Anni és Deutsch Elza kerültek a döntőbe. Lelkiismeretes vizsgálat után a zsűri Simon Böskét kiáltotta ki Magyarország legszebb lányának."

szinhazielet_1929_04_pages24-27-2.jpg

"Soha választás még olyan megnyugvást nem kellett, mint a múltheti Miss Magyarország választás. A napilapok tudósítói egyöntetűen állapították meg, hogy Simon Böske méltóan fogja képviselni a párizsi és az amerikai versenyeken a világ legszebb leányai között Magyarországól." 

szinhazielet_1929_04_pages24-27-3.jpg

"A versenyre csak annyi előkészületet tett, hogy egy barátnőjének az útmutatása alapján életében először kifestette a száját."

szinhazielet_1929_08_pages0-0.jpg

Színházi Élet címlapján Miss Europe, 1929. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

tolnaivilaglapja_1929_01_pages451-451.jpgMiss Europe európai szépségverseny indulói 1929-ben. A kép tetején a győztes, Simon Böske. 

miss_europe.jpgSimon Böske, Miss Europe, 1929.