Szombat esti rémálom – Az alagi gyilkosság

Mészárolt a mészáros felesége

Nyári Gábor

Ahogy az egész történelem, a Horthy-korszak is tele volt olyan bűntényekkel, amelyek brutalitásuk vagy elkövetési módjuk miatt megrázták az egész országot. Ma induló, hetente jelentkező sorozatunk egy-egy ilyen esetet mutat be, elsősorban a korabeli – a maihoz hasonlóan igencsak szenzációhajhász – sajtó cikkein keresztül.

Az első bemutatott bűneset, az alagi gyilkosság, 1933. december 26-án, kedden, Karácsony másnapján történt. Az igencsak rejtélyes eset - amelynek több részlete máig tisztázatlan - azzal kezdődött, hogy a - ma Dunakeszihez tartozó - Alagon Berta Lajos, miután előző éjszaka furcsa zajokra lett figyelmes, csütörtök reggel házőrző kutyáját megmérgezve találta, majd kisfia a ház melletti mellékhelyiségben egy térdből levágott emberi lábat talált. Berta azonnal rohant a csendőrségre, a kiérkező hatóság pedig további megcsonkított testrészekre bukkant.

bodnar1.jpg
A Budapesti Hírlap december 31-i beszámolója az első testrészek megtalálásáról

A nyomozás viszonylag gyorsan haladt, és hamar azonosították a holttestet is. Egyik ismerőse a visszerek alapján felismerte Bognár István újpesti hentesmestert. A nyomozók látókörébe csakhamar Bognár felesége került, aki először mindent tagadott, de viselkedése gyanút keltett. Kiderült, hogy a házaspár viszonya megromlott, mivel Bognár elherdálta az egész szép vagyont, amikor pedig a feleség, mentve a menthetőt, eladta megmaradt telkeik egyikét, a férj feljelentette az asszonyt. Bognár többször azt is említette ismerőseinek, hogy fél attól, hogy felesége megöli. A hentes félelme nem is volt alaptalan, az asszony végül három lövéssel kivégezte férjét, majd három és fél órányi kemény és meglehetősen profi munkával - elvégre volt kitől tanulnia - feldarabolta, majd egy szatyorban különböző helyeken elrejtette férje darabjait. Később Bognár egyéb testrészei is előkerültek - körülbelül a test fele - a feje például Alsógödről került elő.

bodnar2.jpg
A Népszava január 9-i száma a fejleményekről és Bognárné vallomásáról

Az eset teljesen megrázta az országot, szinte mindenki a horrorisztikus történetről beszélt. Hamarosan egy lehetséges bűntársára is fény derült: állítólag az unokanővére adta a feleségnek a puskát, amellyel lelőtte férjét. A pert is nagy figyelemmel kísérte a sajtó és a közvélemény. Végül 1935 októberében Bognárnét életfogytiglani fegyházra ítélték, unokanővérét azonban felmentették. A brutálisan meggyilkolt Bognár István hentesmester holttestének jelentős része azonban soha nem került elő, ahogy az sem derült ki, hogy milyen szerepe volt az ügyben a házaspár ekkor 14 éves fiának...

tolnaivilaglapja_1934_01_pages121-121-page-0.jpg

kepespestihirlap-19340103-szerda-56evf-01szam-02oldal-page-0.jpg

A Tolnay Világlapja és a Képes Pesti Hírlap fényképes beszámolói az alagi gyilkosságról

 A képek és cikkek forrása: Arcanum Digitális Tudománytár